BARRAQUES DE TARRAGONA
2006: Juntament amb altres col·lectius, el Casal organitza les primeres Barraques de Tarragona. El projecte de Barraques es va idear per donar cabuda a la Festa Major l’oci alternatiu, la música compromesa i l’autoorganització de les entitats. Precisament per això enguany Barraques està enllestint una nova edició que amplia la participació de més col·lectius de la ciutat. Amb l’edició del 2020, ja seran 15 les edicions d’aquest festival que des del Casal hem ajudat a fer possible juntament amb molts altres col·lectius, organitzacions i espais. A tots ells els donem les gràcies i els animem a seguir la lluita per una Tarragona lliure i combativa.
CLASSES DE CATALÀ
Un dels elements clau per teixir comunitat entenem que és la formació. Des de la més complexa fins a la més bàsica, al Casal s’hi han fet tot tipus de xerrades i activitats en aquest sentit. Veient la quantitat de persones nouvingudes al nostre país, trobàvem la necessitat de donar a conèixer la llengua, cultura i història, per això vam donar una eina d’aprenentatge per a la integració. Des del 2008 i durant diversos cursos, es van fer classes de català en diversos dies de la setmana. Aquesta activitat es va deixar de fer, però al Casal de manera voluntària i esporàdica s’han anat organitzant cursos relacionats amb la llengua. La darrera iniciativa en aquest sentit s’havia d’iniciar aquest mateix mes de març, però el confinament ho va tallar.
CORRELLENGUA
També relacionat amb la llengua, ja siguin les entitats que formen part del Casal com el mateix Casal hem organitzat en diverses edicions el Correllengua de la CAL a Tarragona. En diverses edicions, el Correllengua va arribar a Torreforta de la mà de l’Associació de Veïns i de la Biblioteca del centre cívic, així com entitats de cultura popular del barri. Des de l’any 1996 el Correllengua treballa arreu dels Països Catalans per a la difusió de l’ús de la llengua i la promoció de la cultura popular de les terres de parla catalana, des d’una aposta lúdica, festiva, participativa i transversal. Cada edició aprofita també per homenatjar persones reconegudes en l’àmbit de la cultura feta en català. Ovidi Montllor, Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Roig, Maria Mercè Marçal, Lluís Maria Xirinacs, Pere Calders, entre d’altres.
ONZE DE SETEMBRE A TARRAGONA
Un dels esdeveniments clau del nostre calendari és la Diada Nacional, l’Onze de setembre, a la Part Alta. Cercavila, fira d’entitats i artesania, concerts i tota mena d’activitats. L’any 2010 es va celebrar la primera edició. Valoràvem que a Tarragona, més enllà dels actes oficials, no comptàvem amb cap espai al matí/migdia com sí que existien en altres poblacions del Principat per poder commemorar un dia tan assenyalat. Gràcies a l’èxit de la iniciativa, la diada castellera que altres anys s’havia organitzat a la tarda a la plaça de la Font va canviar d’horari i d’emplaçament. Això ha ajudat a sumar forces entre les entitats i els ho agraïm molt. ‘Onze de setembre ha servit per difondre publicacions crítiques, compartir elements de cultura popular i incrementar l’agenda social de la ciutat. El 2019 vam celebrar la 10a edició dels actes, malgrat la pluja que va caure, i aquest 2020 esperem tornar-hi!
COR SAGETA DE FOC
L’any 2012 debuta un grup de cantaires que amb els anys s’ha consolidat com a referent a la ciutat donant a conèixer cançons revolucionàries i tradicionals catalanes i internacionals. A banda de fer actuacions a demanda per part d’altres entitats o d’institucions, el Casal tenim sempre en compte el nostre Cor per enriquir l’agenda cultural. Cites fixes en què els podeu sentir durant l’any són la Diada Nacional i el Sopar d’Hivern. Si t’interessa el cant coral ki vols participar, pots contactar amb ells a través del correu corsagetadefoc@gmail.com.
CLASSES DE REFORÇ
Iniciativa engegada l’any 2017 i que esperem reprendre un cop la canalla pugui tornar a sortir de casa. Tens ganes de participar-hi? Pots fer-ho enviant un correu a classessageta@gmail.com. Cada cop són més els professionals en l’àmbit de l’educació i la pedagogia que voluntàriament ajuden els més petits a superar l’ensenyament obligatori. El projecte va sorgir de la necessitat que havíem detectat al barri de la Part Alta de canalla que pel seu entorn socioeconòmic finalitzava l’educació sense les competències bàsiques i disposava de menys oportunitats que els seus companys. D’aquesta manera, diverses persones van decidir autoorganitzar-se i contactar amb entitats i institucions i ja són moltes les famílies que curs rere curs confien en nosaltres. Les classes es duen a terme entre setmana a la tarda, quan el bar del Casal encara no està obert.
LA BAJOCA GRUP DE CONSUM
Ara és el torn del grup de consum La Bajoca, una iniciativa que va néixer a Valls a través de La Turba l’any 2013.Mica en mica s’ha anat exportant i consolidant a través dels diferents casals i ateneus al Camp de Tarragona. Podeu trobar grups de consum de la Bajoca a la Canonja (a l’Ateneu la Mina), a Vila-seca (al Casal el Rebotim) i a Valls. El grup de consum de Tarragona va néixer l’any 2018. Des de l’inici de l’estat d’alarma, s’han multiplicat el nombre de persones interessades a participar d’un projecte que fomenta el consum responsable, amb productes de proximitat i comprats directament als productors locals. Visiteu el web: . labajoca.catA banda de consumir d’una altra manera, el grup s’organitza per millorar, atraure més productores i consumidores, així com generar esdeveniments per donar a conèixer la iniciativa.
FIRA APROXIMA’T
