Èxit de les I Jornades Feministes dels Països Catalans celebrades a Tarragona

BZMTDkiIQAAY2S0El passat dissabte 16 de novembre, Tarragona va acollir la primera trobada de dones feministes dels Països Catalans. L’acte, que va tindre lloc a la Sala d’Actes de l’antiga Audiència de Tarragona sota el lema “Juntes Podem”, partia de la necessitat de teixir una xarxa feminista arreu del país.

Malgrat la pluja, la jornada va aplegar més de 200 dones provinents d’arreu dels Països Catalans que al llarg del dia van debatre quin rumb ha de prendre la lluita feminista en la situació de crisi econòmica, mediambiental i social que estem vivint. Partint d’un model de feminisme que qüestiona les institucions socials i polítiques que perpetuen la divisió sexual del treball, es van abordar qüestions per tal de bastir un treball conjunt feminista al llarg de tot el país i per tal de construir unes línies discursives sòlides que representin el feminisme revolucionari als Països Catalans.

Durant el matí i en grups petits per tal de facilitar el debat, es van tractar temes diversos per tal de definir quin és el subjecte polític sobre el qual cal construir la lluita feminista als Països Catalans, com per exemple quina és la manera més contundent de reclamar el dret al propi cos, quina és la via per avançar cap a una vaga de les tasques de cura i del treball reproductiu o quina és la manera més eficient d’organitzar l’autodefensa feminista, entre d’altres. Al final del matí, es van posar en comú les conclusions a les que havien arribat els diferents grups, obrint també un torn de paraula per finalitzar el debat.

A la tarda, els diversos grups repartits per la ciutat, van debatre sobre les diverses opressions que pateixen les dones, entre elles la violència de gènere (ja sigui estructural o quotidiana) o l’explotació en la realització de les tasques de cura; així com les diferències salarials i de responsabilitat en l’àmbit laboral, les dificultats per conciliar la maternitat amb el treball remunerat, la impossibilitat de decidir sobre el propi cos, l’invisibilització de les sexualitats femenines, etc.

BZMZZqQIAAAz-riPer concloure l’acte, que va acabar amb crit de “Visca la lluita feminista!”, es va obrir un torn de paraula on de moltes de les intervencions es va poder extreure la voluntat d’arrelar la lluita feminista a pobles, viles i ciutats, a més de la necessitat de coordinació i treball conjunt de tot el moviment feminista als Països Catalans.

A l’espera de la redacció i difusió de les conclusions assolides, els col·lectius feministes organitzadors, entre ells: A Cavall de Forques (Baix Maresme), Acció Lila (Manresa), Adona’t (Cardedeu), Cau de Llunes (Tarragona), Gatamaula (Barcelona), Justa Revolta (Sabadell), La Ruda (Baix Penedès) i l’Hora Bruixa (Sant Cugat del Vallès), han mostrat la seva satisfacció amb el resultat de la jornada, ja que ha superat totes les seves expectatives quant a assistència, afavorint la participació de dones d’arreu del país, i permetent mostrar així la qualitat i la riquesa dels debats en els que la lluita feminista dels Països Catalans es troba immersa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s