Izquierdo omple la sala del Casal amb una xerrada sobre el per què de l’explotació patriarcal

La professora de la UAB i experta en qüestions de gènere i economia, María Jesús Izquierdo, va omplir ahir el Casal Popular Sageta de Foc (Tarragona) amb una xerrada sobre feminisme i postmodernisme organitzada per Cau de Llunes. Les més de quaranta persones que van deixar petita la sala van escoltar atentament la seva particular explicació del sistema patriarcal així com les solucions, en forma de teories i de pràctiques, que s’hi han donat des dels moviments socials.

Izquierdo va assenyalar les diferències entre els vells i els nous moviments socials i els seus rerefons materialista i identitari. Tot i que no va carregar explícitament contra el postmodernisme, sobretot fent esment a la Teoria Queer, sí que va voler recalcar l’opressió concreta que pateixen les dones pel fet de ser dones, i que per tant existia un subjecte d’identitat evident. Posant diversos exemples en la relació capital-treball, la professora va despullar moltes de les contradiccions de la idea predominant de “desigualtat” contraposant-la a la d’explotació.

Després de tractar molts temes, entre ells la violació i la prostitució, va concloure que les dones, seguint la teoria psicoanalítica, al marge de l’estructura patriarcal i capitalista, són oprimides perquè hi ha una part en què s’hi senten còmodes, és a dir, perquè ho volen. El debat es va allargar amb les aportacions de les assistents, que van girar al voltant del llenguatge, de les opcions sexuals, del fet trans, del capitalisme, etc.

One thought on “Izquierdo omple la sala del Casal amb una xerrada sobre el per què de l’explotació patriarcal

  1. Caram! amb la teoria psicoanalítica quins termes per referir-se a les dones, en diríem millor teoria psicoopressora Això és com dir que la gent va a treballar perquè hi ha una part en què s’hi sent còmode, òbviament, que no tenim rebel·lia en totes les cèl·lules del cos les 24 h del dia, però segur que si ha opcions les persones trien tenir més llibertat, i sigui com sigui, resulta una mica arriscat dir que “les dones se senten còmodes amb l’opressió”. Millor dir que a cada persona li agrada l’opressió que li agrada, com la llibertat que li agrada i que cada persona defineix ambdues coses com li dóna la gana, i que cap moviment no té prou poder ni autoritat com fer fer aquestes definicions al seu gust, si és no és que és de caire psicoopressiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s